Сега четете
Кубрат Пулев: Мечтите се сбъдват

Кубрат Пулев: Мечтите се сбъдват

Kubrat PulevВъпрос па време е да етапа един от най-великите в този спорт…!

Това са думи на Кубрат Пулев в интервю пред вестник „Новинар“ преди две години. Към този момент той е завоювал шампионската титла в свободната IBF international супертежка категория – през 2011 г., която защитава и до днес, и два пъти е печелил пояса в свободната EBU (European) супертежка категория. През 2013 г. Кобрата вече официално е и претендент за мястото на Владимир Кличко при професионалистите в тежка категория, а на 5 април тази година взема и своята 20-а юбилейна победа. Равносметката: 20 мача с 20 победи, от които 11 с нокаут при нито една загуба или равенство. Как се сбъдват мечтите?

Кубрат Венков Пулев (известен като Кобрата) е роден на 4 май 1981 г. в София. Започва да тренира бокс на 13 години, като по този спорт го запалва баща му – също бивш професионален боксьор. Легенди се носят за двамата братя Пулеви и техния баща, който ги е тренирал в мазето на семейния апартамент в столицата, но истината е една всяка успешна крачка е извоювана с цената на много труд и усилия. Успехът не закъснява и за младия представител на школата на ЦСКА.

– През 1998 г. Кубрат получава повиквателна от националния отбор.
– През 2002 г. печели най-стария европейски боксов турнир и вдига купата „Странджа“ в Пловдив.
– Първият му медал от голямо международно състезание е от световното първенство в Китай през 2005 г. По това време Кубрат вече се бори в супертежка категория + 91 килограма.
– През 2006 г. той печели бронзов медал на европейското първенство в Пловдив. Успехът е още по-ценен, защото е пред българска публика.
– Кубрат регистрира най-голямото постижение в кариерата си при аматьорите през 2008 г. Той печели европейската титла при супертежките в Ливърпул, като на финала побеждава убедително руснака Денис Сергеев.
– Пулев прави професионалния си дебют на 19 септември 2009 г. с победа над румънеца Флориан Бенке с нокаут.
– На 22 октомври 2011 г. Кобрата печели първия си трофей при професионалистите – пояса на Международната боксова федерация (IBF) в тежка категория.
– Трофеят на Европа в тежка категория и българското знаме са в ръцете на Кубрат Пулев на 5 май 2012 г. Само ден след 31вия си рожден ден той нокаутира украинеца с немски паспорт Александър Димитренко.
– През август 2013 г. Пулев елиминира Тони Томпсън – Тигъра (САЩ) и с това става официален претендент за световната титла на Владимир Кличко, версия IBF.

kubrat pulev 2
– Същата година Кубрат е обявен за „Мъж на годината“ в България и е удостоен със званието
„Кавалер на сабята“. Спортните журналисти в страната пък го обявиха за спортист № 1 в традиционната анкета с рекорд от 1234 гласа. Радостта на семейство Пулеви е двойна – на второ място е по-малкият брат Тервел, който спечели бронзов медал на олимпийските игри в Лондон.

Кубрат Пулев е известен като широко скроен и достъпен човек, рядко отказва публичен ангажимент, особено ако той е обвързан с благотворителна кауза за деца. Навсякъде по света показва ясно своята националност и развява българския трибагреник при всяка своя победа.

Вижте и

На 6 септември предстои един от най-важните сблъсъци в живота на Кубрат – този срещу световния шампион Владимир Кличко. Стискаме палци на Кобрата и му желаем за пореден път да развее родния флаг на боксовия ринг!

Любословие по  в. Еврофутбол стр. 48,  22.08.2014

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре