Сега четете
САЩ проверяват запис с екзекуция на американски журналист от джихадисти

САЩ проверяват запис с екзекуция на американски журналист от джихадисти

James Foley„Всеки твой опит, Обама, да лишиш мюсюлманите от правото им да живеят в безопасност в Ислямския халифат ще доведат до проливане на кръв на твоите хора“, казва маскираният екзекутор и започва да реже главата на фотожурналиста Джеймс Фоули. Главорезът казва тези думи на английски с британски акцент.

Членове на Асошиейтед прес във Великобритания отнесоха акцента към Югоизточна Англия и Лондон. Други пък твърдят, че акцентът напомня на такъв от Северна Африка. По-ранно екстремистката групировка «Ислямски джихад“, контролираща голяма част от териториите на Ирак и Сирия, разпространи видео, на което нейн член обезглавява американския фотожурналист Джеймс Фоули.

На видеото членът на  „Ислямска държава“ твърди, че разрешението на президента Барак Обама за въздушни удари по терористичната група е поставило САЩ «на хлъзгав наклон, водещ към нов фронт на войната срещу мюсюлманите“. «Това е Джеймс Райт Фоули, американски гражданин на вашата страна. Вашето правителство е начело на фронта на агресията срещу «Ислямска държава“.

Вие заговорничите срещу нас и положихте неимоверни усилия, за да намерите причини, за да се намесите в нашите дела. Днес, вашата военна авиация ни атакува ежедневно в Ирак. Вашите удари причиниха сериозни жертви сред мюсюлманите. Вие вече не се биете срещу въстание. Ние сме Ислямска Армия и държава, която е одобрявана от голяма част от мюсюлманите по света. Затова, всяка агресия срещу „Ислямска държава“, е агресия срещу мюсюлманите от всички прослойки, които са приели Ислямския халифат за свое правителство.

Затова всеки твой опит, Обама, да лишиш мюсюлманите от правото им да живеят в безопасност в рамките на Ислямския халифат ще доведе до кръовпролитие на твоите хора“, казва във видеото екзекуторът. След това той обезглавява Фоули, който е коленичил на земята с ръце вързани зад гърба му.

Вижте и

После на клипа са се вижда проснатото му на земята тяло и поставената върху него глава. Следва ново предупреждение. Екзекуторът казва, че ако президентът на САЩ не прекрати въздушните удари по позициите на ислямистите, съдбата на Фоули ще последва журналиста на списание «Тайм“ Стивън Солтоф. «Животът на този американски гражданин, Обама, зависи от твоето следващо решение“, предупреждава екзекуторът.

Видеото с екзекуцията се появи в социалните мрежи, докато Барак Обама се връщаше от Белия дом във Винарната на Марта, където трябваше да продължи своята лятна почивка. Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Катлин Хейдън съобщи, че президентската администрация се е запознала с видеото.

[spider_facebook id=“1“]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре