Сега четете
Справете се с летния вирус: Как да се храните здравословно, когато имате стомашен вирус

Справете се с летния вирус: Как да се храните здравословно, когато имате стомашен вирус

783594_599__4x3
Инес Субашка е сертифициран личен фитнес треньор, обича да готви и да пише. За нея може да се каже, че спортът и здравословното хранене са в кръвта й. е. Провежда групови и индивидуални тренировки, като се е концентрирала върху това да помага на „обикновения” човек да предизвиква себе си, да постига спортни постижения, „запазени” само за професионалните спортисти, както и да разкрива потенциала си, надскачайки ограниченията си

Лятото е сред любимите сезони на повечето хора- време за почивка, време, което си даваме, за да споделим с хора, чието присъствие обичаме; време, което си даваме, за да посетим места, където не сме били, но места, които ни предлагат уют и вдъхновение, каращи ни да се чувстваме у дома, дори да сме на края на света.

Въпреки това, летните почивки са свързани и с някои не толкова приятни емоции- летните вируси.

Предполагам, че повечето от вас са привърженици на здравословното хранене ( т.е. сигурна съм, че е така). Вероятно, винаги, когато станете „жертва“ на някой стомашен вирус, освен физическото неразположение, изпитвате и психическо такова- породено от конфликта между убежденията и ума ви.

На всеки са известни, обичайните методи за „лечение“ на стомашни вируси – препечени филийки, сухари, солети и други подобни храни. Наясно сте, че те са далеч от здравословни и че не са нещо, което включвате в менюто си, когато сте здрави. Наистина ли се налага да го правите сега?

Преди да отговоря, искам да наблегна и на традиционните методи за лечение на стомашния вирус- хапчета.

Аз съм на мнение, че тялото е най-добрият съветник. То най-добре знае от какво има нужда и винаги ни „казва“. Проблемът е, че обикновено сме толкова ангажирани с това да мислим какво е „ прието“ да направим, че напълно игнорираме сигналите и гласа на собственото си тяло.

Проблемът с традиционната медицина е в това, че хапчетата не лекуват болестта, а само потискат симптомите. Проблемът е в това, че хапчетата не са дългосрочно лечение, а краткосрочен опит да „закърпите“ положението. Освен това, повечето хапчета оказват нежелано действие върху организма и имат отрицателно отражение върху него.

Винаги ми е било странно, когато някой изпитва физическо неразположение- да речем – повръща му се и веднага си купува лекарства, които да спрат гаденето.

Обичам да разпространявам, следната рецепта за лечение: „С хапчета ще се оправиш за една седмица, без хапчета ще се оправиш за 7 дена.“

Стомашният вирус, сам по себе си предполага, че има някаква бактерия, някаква инфекция, която е „нападнала“ тялото ви. Гаденето, разстройството, стомашното разположение, като цяло е средството, чрез което тялото по естествен начин се опитва да се отърве от тази бактерия. Пиейки хапчета против гадене, ние сами блокираме естествените механизми за лечение на тялото.

Освен това, когато имаме стомашен вирус, обикновено нямаме и голям апетит. Защо тогава да се насилваме да ядем? Не сте ли се замисляли, че има причина да не ни се яде? Тя е, че тялото се опитва да концентрира всичките си усилия в това да се пребори с „натрапника“ максимално бързо. Ако затормозяваме тялото си с още храна, то ще бъде заето да я преработва, да неутрализира други потенциални вредители и така само отслабваме способността му да се справи.

Какво да правим ,когато имаме стомашен вирус?

1.Слушайте тялото си.

-ако не ви се яде, не се насилвайте да ядете. Нищо няма да се случи, ако ядете по-малко 2-3 дена.

-ако ви се гади, не бързайте да пиете хапчета. Дайте шанс на тялото ви да се справи само.

-ако се чувствате уморени и отпаднали, не се опитвайте да свършите всичката работа, която не сте свършили през последната година. Починете си и използвайте възможността да спите. Сънят е най-доброто лекарство.

Как да се храните?

Природата ни предлага изобилие от „лекарства“, а ние ги игнорираме. Пренебрегваме традициите, които носят много мъдрост и познание, а се обръщаме към съвременни методи за лечение, които само ни завъртат във въртележката, наречена- обикаляне по болници.

Има много билки и комбинации от билки, които бихме могли да взимаме, за да се почувстваме по-добре.

-бъз- може и да не знаете, но при стомашен вирус, чаят от бъз е едно доста ефикасно средство да се справите с бактериите

-джинджифил- джинджифилът е доста популярен в последно време, така че не е необходимо да ви занимавам с ползите от него. Вероятно вече ги знаете по-добре и от мен.

-чай от дренки- дренките са много лесен начин да спрете разстройството, без да пиете хапчета

Вижте и

– витамин Ц

-чесън и лук- може би ви звучи странно, но тези храни трябва да присъстват често в менюто ни, тъй като те са източници на т.нар. пребиотици- т.е. храната на добрите бактерии. За да поддържаме чревната флора балансирана, трябва да храним бактериите- тези, които ни помагат. Състоянието на стомаха ни е такова, каквато е храната, която даваме на бактериите. Храним ли лошите, следват възпаления и стомашни неразположения.

Както Джеф Лийч казва: Един лук на ден, държи доктора далеч. Това е нещо, като перифраза на “An apple a day, keeps the doctor away.” В случая ще бъде : “An onion a day, keeps the disease away. “

Както споменах, не е задължително да ядете, когато не ви се яде. Ако все пак имате нужда да ядете, не се обръщайте към солетите и сухарите.

Това, което ще ви препоръчам е да наблегнете на домашни бульони. Те са изключително полезни (прочетете ТУК) и ще помогнат за възстановяването на организма, като възстановят и част от минералите, които губите, когато имате разстройство или повръщате.

Препоръчвам ви да си вземете пробиотици, тъй като наличието на вирус, предполага, че балансът на чревната флора е нарушен. За да го възстановите, можете да помогнете на тялото си, като вземете пробиотици или като си набавите още от домашно кисело мляко или кефир. Ферментиралите храни са изключително важни за балансираната чревна флора. Те трябва да присъстват в менюто ви, не само, когато сте болни, а по принцип.

Тук, можете да видите Бен Гринфийлд и жена му-Джеса, които подробно показват как да си приготвяте ферментирала храна.

Инес Субашка – линк към пълната статия

 

Интервю за Любословие:

Инес Субашка: Най-силното „оръжие“ е личният пример

Инес Субашка: Най-силното „оръжие“ е личният примерВ това интригуващо интервю ще наруша правилото и няма да спазя формата на комуникация “Вие“ и ще разговарям на “ти”. Защото тя е Инес Субашка. Тя е мотиватор и личен треньор- създател на групата…

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре