Сега четете
Христо Ганов получи наградата “Георги Джагаров”

Христо Ганов получи наградата “Георги Джагаров”

Христо ГановЗа единайсети пореден път Съюзът на българските писатели връчи литературната награда за патриотична поезия- Георги Джагаров.
Тя се присъжда всяка година на рождената дата на големия български поет и драматург.

Тази година журито определи за победител поета, журналист и сценарист Христо Ганов. Негови творби са преведени на над 10 езика, награждавани са в национални и международни конкурси. Наградата на Христо Ганов е за цялостното му творчество.

hristo_ganov2-238x300Христо Александров Ганов е роден на 3.01.1938 г. в село Брест, Плевенска област. Завършва Първа мъжка гимназия, а висшето си образование (медицина) – в град Пловдив. Работи като лекар четири години в Ардино, Кърджалийска област, след което е редактор в ДИ „Христо Г. Данов” (1966-1969). След това една година е журналист във в-к „Народна младеж”, 1971-1974 г., редактор е в сп. „Дружба”, зав. отдел към Дирекция „Творческа” при ДО „Българска кенематография” (1974-1981), референт в Съюза на българските писатели (1981-1985), редактор и отговорен секретар в сп. „Пламък” (1985-1993), административен секретар на СБП (1994-1998). Сега отново е административен секретар на СБП и главен редактор на алманах „Мизия” – издание на Дружеството на писателите – Плевен. Рецензент и редактор на десетки поетични книги. Автор е на стихосбирките „Самооткритие” (1966), „Същност” (1967), „Червени есени”, „Времето е път”, „Следобед”, „Кафяви острови”, „Суеверие, наречено Любов”, „Антизвезда”, „Лирична азбука”, „Студеният връх на огъня”, „Евангелие за българи”, „Цвят и дума” (стихове, посветени на българските художници), „Потъмнели отблясъци”, „Случайната сълза в окото” (2007), „Вървя към дъжда” (2008), том литературна мемоаристика „Животът на думите и думите на живота”. Превел е поемата „Стена” на литовския поет Юстинас Марцинкявичюс. Автор е на текста на три музикални оратории на композиторите Александър Йосифов, Александър Текелиев и Милко Коларов (едната от които печели анонимен международен конкурс) и на кантата „България и Русия” на композитора Димитър Николов. Сценарист на 10 документални научнопопулярни филми и филмови импресии. Негови поетични творби са преведени на над 10 чуждестранни езици, награждавани са в национални и международни конкурси. Заслужил гражданин на Плевен.

Вижте и

Любословие по новини от БНТ 15.07.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре