Сега четете
Ескалира скандалът със записани коментари на Шикорски

Ескалира скандалът със записани коментари на Шикорски

cc44b683335c96b4dd2478977ed78cd5Продължават публикациите на скандални коментари на полския външен министър Радослав Шикорски.
В нов запис на негов разговор той определя политиката на британския премиер Дейвид Камерън в Европа като безразсъдна или некомпетентна, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Публикацията е отново в полското списание „Впрост“, което твърди, че записът е направен в ресторант във Варшава.
Според стенограмата във „Впрост“ Шикорски обсъждал с бившия финансов министър Яцек Ростовски политиката на Камерън към имигрантите.

„Помниш ли, той прецака фискалния пакт. Прецака го. Ей така. Понеже е незаинтересован, понеже не знае, понеже смята, че всичко това е глупава пропаганда и глупаво се опитва да манипулира системата“, казва Шикорски, който беше издигнат от Варашава за кандидат за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността на мястото на британката Катрин Аштън.

Обсъждайки отношенията на британския премиер с евроскептиците, Радослав Шикорски казва, че отстъпките към тях са им дали възможност да го унижат.

Вижте и

Говорител на полското външно министерство заяви, че няма коментар по новия запис. Говорител на Камерън коментира, че британският премиер защитава интересите на Великобритания в Европа и че не е виждала публикацията във „Впрост“, но е ясно, че в ЕС трябва да се проведе дискусия за злоупотребата със свободата на движение.
Преди няколко дни „Впрост“ писа, че е получило записи на разговор, в който Радослав Шикорски казва отново на Ростовски, че силният съюз със САЩ „не струва“ и „дори е вреден, тъй като създава измамно чувство за сигурност“. Според Шикорски поляците наивно вярват, че САЩ спомагат за тяхната сигурност.
Използвайки вулгарен език, Шикорски сравни раболепието към САЩ с орален секс, съобщи Би Би Си. Той също така предупреди, че такава позиция ще предизвика „конфликт с германците, руснаците“.
В отговор Шикорски заяви, че организирана престъпна група стои зад изтичането на тайни на негови лични разговори. Той обаче не отрече да е правил изявленията и не даде доказателство за твърдението си, че организирана престъпна група стои зад записите, но изрази надежда, че извършителите ще бъдат установени и наказани скоро.
Скандалът с подслушването на външния министър на Полша няма да се отрази на отношенията със САЩ, уверяват от Вашингтон. Представител на американския Държавен департамент отбеляза, че няма потвърждение на автентичността на записите, изтекли в медиите.
В същото време оттам подчертаха, че държавният секретар на САЩ Джон Кери има много добри отношения с полския си колега Радослав Шикорски.
Преди седмица „Впрост“ огласи и разговор, в който шефът на Централната банка изглежда предлага помощ на управляващата партия, за да спечели изборите – очевидно нарушение на независимостта на банката, коментира АП.
Руска реакция: Шикорски е прав
Изказването на полския външен министър Радослав Сикорски по адрес на САЩ свидетелства за политически реализъм, коментираха от външното министерство на Русия.
„По своята същност изказването на Сикорски говори за неговия политически реализъм. Формата и вида на използваните силни думи изразява отношението му към САЩ. Това е навярно своеобразен отговор на Полша на обидните и груби изказвания на пом.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд по адрес на ЕС“, отбелязват от руското външно ведомство, цитирани от БГНЕС.
Кой е Радослав Шикорски
51-годишният Шикорски е известен като яростен критик на управлението на руския президент Владимир Путин. Той заема поста външен министър от 2007 г., а за две години преди това беше министър на отбраната.
Шикорски е застъпник за по-решителна политика на Европа в защита на интересите й и на тези на нейните съседи от руската експанзия.
Шикорски е бивш лидер на стачка срещу комунистическото правителство в Полша преди падането на Берлинската стена, заради което е бил арестуван. След това той получава политическо убежище във Великобритания, следва в университета в Оксфорд и работи като журналист в Афганистан и Ангола.
Женен е за американската писателка Ан Епълбаум, която през 2004 г. спечели журналистическата награда „Пулицър“ за книгата си „Гулаг“, посветена на историята на съветските лагери за политически затворници.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре