Сега четете
Антон Дончев получи приза “Христо Данов”

Антон Дончев получи приза “Христо Данов”

anton_donchev_bul_Бедите идват от това, че забравихме за душата, каза академикът
Академик Антон Дончев получи голямата награда „Хр. Г. Данов“ за цялостен принос в развитието на българската литература. Призът му бе връчен в петък вечерта в къщата музей на Хр. Г. Данов в Пловдив. Отличието се присъжда от Министерството на културата и Община Пловдив и се връчва в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

„Наградата е достатъчно голяма, национална и дори наднационална, за да може някой български интелектуалец да има подозрения, че тя може да се ограничи само в един двор или един град, пък бил той и такова голямо културно средище като Пловдив“, заяви във встъпителното си слово министърът на културата Петър Стоянович. „Хора, помнете, че душата води тялото.

Всички беди на нашата цивилизация идват от избора, че материалното е водещо“, каза Антон Дончев. Той с болка спомена, че младите в България не могат да изберат свои съвременници, на които да приличат. Авторът на „Време разделно“ дари паричната награда на библиотеката на Бачковския манастир с благодарност към покойния дядо Наум и архимандрит Симон.

В категорията „Българска художествена литература“ беше наградена Весела Ляхова за романа си „Бежанци“. За превод беше отличена Нева Мичева, а в раздела за хуманитаристика – Александър Кьосев за „Караниците около четенето“. И двете книги са на издателство „Жанет 45“.

Вижте и

В частта „Изкуство за книгата“ призът отиде у Антон Стайков за „Кратка история на българския комикс“. Победител в категорията „Издания за деца“ е книгата „Вкусна география“ на издателство „Точица“. За книгоразпространение беше отличена книжарница „Алтера“, а за представяне на българските книги – Георги Ангелов от „Денят започва с култура“ по БНТ.

Стандарт | стр. 10 |

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре