Сега четете
Мила Георгиева свири Моцарт с радиосимфониците

Мила Георгиева свири Моцарт с радиосимфониците

Мила ГеоргиеваРадиосимфониците закриват успешния си сезон с концерт в зала „България“ на 13 юни /петък/ от 19 часа. Под палката на маестро Емил Табаков, софийската публика ще чуе две творби на Моцарт – увертюрата „Театралният директор“ и Концерт № 5 за цигулка и оркестър. Мила Георгиева ще изпълни концертмайсторското соло в „Животът на героя“ на Рихард Щраус. Мила Георгиева е първи концертмайстор на Радиооркестъра в Щутгарт вече 11 сезона. Започва да свири на цигулка от 4 годишна.. Младата цигуларка се радва на световна известност още в тийнейджърските си години. Печели първи награди от конкурси в Италия,Чехия и България. Доразвива таланта си като се обучава в „Джулиард Скул” /Ню Йорк/ при Дороти Дилей и в „Гилдхол Скул” /Лондон/ при Ифра Нийман.

Георгиева е свирила като солистка с най-престижните музикални състави, сред които: оркестър „Гевандхаус” под диригентството на Курт Мазур, с Бамбергския симфоничен оркестър под диригенството на Жорж Претр, с Цюрихския камерен оркестър, оркестрите на Белгийското и Холандското радио и телевизия, Камерния оркестър „Ференц Лист” от Будапеща. Гостува на фестивали от ранга на Великденския фестивал в Залцбург, а турнетата продължават – в Европа, Южна Америка и Япония. За участието си в концерта на Радиосимфониците, Мила Георгиева избра Петия концерт за цигулка на Моцарт. Музикалната критика определя творбата като безспорният „крал“ сред цигулковите концерти от втората половина на 18 век, притежаваща изключителна щедрост на музикалната линия, ритмично многообразие и висока техническа трудност.

Само за 8 месеца през 1775, когато е едва 19-годишен, Моцарт пише петте свои цигулкови концерта, впечатлен от залцбургския концертмайстор Гаетано Брунети. 123 години по-късно е създадена симфоничната поема „Животът на героя“. Рихард Щраус я пише на границата на два века (през 1898 г.) с идеята да създаде творба „в духа на Бетовеновата „Ероика“. Считана от мнозина за автобиографична (самият Щраус обаче отрича да е така), в „Животът на героя“ има вплетени музикални цитати от 30 по-ранни творби на композитора. Това е последната симфонична поема на Щраус – грандиозна като замисъл, състав и като музикални послания.

Вижте и

Тук има всичко – герои, битки, победи, загуби, любов… „Животът на героя“ е предизвикателство за всеки оркестър. Както споделя главният диригент на Радиосимфониците – Емил Табаков за да стане голям един оркестър, той трябва да изпълнява трудни творби. Концертът на Радиосимфониците, на 13 юни от 19 часа в зала „България“, представя програма, изпълнена с красота, полет на фантазията, многообразни музикални линии и предизвикателства – достоен финал за изключително успешния сезон на състава.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре