Сега четете
НоваТВ, "Събуди се"

НоваТВ, "Събуди се"

nova-tvНоваТВ, „Събуди се“ /теми и гости/

Репортаж: От дискотеката до избирателната секция

Репортаж: Варна гласува: На плаж или на избори?

Репортаж: Ключов вот. Украйна избира нов президент

Репортаж: Как да гласуваме и как да запазим вота си таен?

Тема: Европа и Украйна гласуват

Гост: Александрина Аврамова – редактор „Международни новини”

Тема: Езикът на кампанията. Какво си казаха политиците и какво казаха за нас?

Гост: Надежда Сталянова – езиковед, доц. Георги Лозанов – председател на Съвета за електронни медии, Арман Бабикян – ПР експерт

Репортаж: В Гурково направиха музей на магарето с европари

Репортаж: ЦИК. Има ли вече сигнали за нарушения?

Репортаж: Изборният ден в Кърджали

Репортаж: Схема за купуване на гласове. Замесен е общински съветник

Репортаж: Изборният ден в Бургас

Репортаж: Изборният ден във Варна

Тема: Денят на вота. Какво ще се промени след него?

Гост: Виза Недялкова – журналист, Иван Бакалов – журналист, Асен Генов – блогър

Тема: Защо да гласуваме?

Гост: Лъчезар Богданов – икономист, Христо Стоянов – писател, Васил Гюров – музикант

Репортаж: Избори във Видин. Как се купуват гласове там?

Репортаж: Бойница – най-бедната община в Европа

Тема: Какво им разказа България?

Гост: Ани Салич, Ники Дойнов, Рой Хил

Репортаж: Къде ще изпратим депутатите, които избираме днес?

Тема: Изборите през очите на едно интернационално семейство

Гост: Кенуъд Аднрю Хил, Мариана Хил

Репортаж: Различните стилове на „Одата на радостта”

Тема: „Балканджи”

НоваТВ, „Събуди се“

 

 

Репортаж: Как да гласуваме и как да запазим вота си таен? /резюме/

Резюме: В изборния ден Централната избирателна комисия напомня на гражданите как трябва да сгънат бюлетината, преди да я поставят в урната.

В лявата част на бюлетината избирателите трябва да отбележат своя вот със знак Х или V за избрана от тях партия, коалиция или независим кандидат. В дясната част на бюлетината се намират кръгчета с числа от 1 до 17, където могат да се отбележат предпочитания за избрания от тях кандидат-депутат от листата, за която вече па поставили своя глас. Информация за имената на кандидатите, които стоят зад тези числа, има във всяка избирателна секция и в кабината за гласуване.

Бюлетината се сгъва по следния начин – на две до чертата в долния край на бюлетината.

Сгъването се извършва, защото те не са фабрично биговани. След това трябва да се прегъне още на две, така че да има места за печатите, които трябва да се поставят от секционната избирателна комисия. Трябва да е достъпен номерът в долния край на бюлетината, което трябва да бъде откъснато от секционната избирателна комисия, непосредствено преди избирателят да пусне бюлетината в урната.

„Препоръчително е и е допустимо да бъде прегъната два пъти. Бюлетината е по-къса от онези, с които сме гласували на предишни избори и не е сложна”, твърди Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

НоваТВ, „Събуди се“

 

 

Репортаж: Схема за купуване на гласове. Замесен е общински съветник /резюме/

Резюме: След като вече Ви показахме как се купуват гласове в Столипиново, екип на Нова телевизия се натъкна на още една схема за нарушения.

Този път и общински съветник и социолог участва в схемата за купуване на гласове в Пазарджик. Няколко дни преди вота си уреждаме среща в кафене с Вальо, който набира гласове за патриотична формация.

След един телефонен разговор време, към срещата ни се присъединява общински съветник от Пазарджик. Питаме как се провеждат въпросните „репетиции“ за парламентарни избори. „Аз доколкото разбрах искат телефонен номер и номер на секцията, в която гласуват хората”, казва той.

Стигна ли се до сделка, кой е замесеният с брокери общински съветник и кои са партиите- купувачи? Оказва се, че са повече от една – разкриваме истината малко след 19:00 часа, само по Нова!

НоваТВ, „Събуди се“

 

 

Репортаж: Изборният ден в Кърджали /резюме/

Резюме: Обстановката в Кърджали в началото на изборния ден е напълно спокойна. Земетресението вчера развълнува хората повече от деня за размисъл. Улиците все още са пусти.

След спекулациите около големия брой наблюдателите на изборите, до момента не се съобщава са проблеми. Те се записват от ЦИК. В момента има наблюдатели и застъпници, но не може да се каже говори за стълкновение.

„В Кърджали всичко е спокойно, но само на повърхността”, каза вчера местен служител на реда. Той сподели, че може би това е единственото място, където не се търгува с вот. Не защото цари демократичен рай, а защото обществото е под икономическа и социална принуда, която не поставя под никакво съмнение изборните резултати.

Няма индикации за „изборен туризъм” и пристигащи автобуси с гласоподаватели. Към момента потокът е равномерен. Трудно е обаче да се прецени дали тези хора идват да гласуват или не.

НоваТВ, „Събуди се“

 

 

Репортаж: Бойница – най-бедната община в Европа /резюме/

Резюме: Най-бедната община в Европа. Младите отдавна са избягали от Бойница – ако не в чужбина, то поне в големия град. Преди години в района се появил инвеститор, но и той бързо си тръгнал. Нов път има, но автобусът за Кула минава по него веднъж седмично.

Едва ли сте стигали до тук. На ръба на българия и на… Оцеляването. В най-бедната община в Европейския съюз. Тя е дом на около 1300 души. И малкото, около 150 работещи, получават заплата от държавата.

Да намерят работа на частно не могат. Такава няма. Преди години дошъл китайски инвеститор. А за европейския съюз напомнят само табелите.

А пътят е ремонтиран. С пари от Европа…ако посетите Бойница ще видите десетки очи да се взират към него. Очи на на бащи и майки, чакащи децата им да се зададат по пътя…

НоваТВ, „Събуди се“

Вижте и

 

 

Репортаж: Избори във Видин. Как се купуват гласове там? /резюме/

Резюме: По официални данни във Видин всеки четвърти е безработен. По неофициални всеки втори. А шансът да припечелиш не се изпуска – особено по избори.

Отправната ни точка е квартал „Заводско селище”. Построен е за работещите в химическия комплекс „Виетнамци”. Днес преобладаващото население е ромско.

В търсенето на гласове използваме поставен човек. Пред избирателната секция в квартала се запознаваме с Вале – предлагаме по 30 лева на глас.

След като разбираме за конкуренцията предлагаме повече – 50 лева на човек. Но искаме и повече гласове. При втората среща уточняваме подробностите.

Очевидно предложението ни е било щедро. Затова на следващия ден и списъкът е готов, и хората са повече.

38 гласа вече са ни сигурни. А до довечера полуачаваме повторно обаждане и още гласове. И така – успяваме да сдобием с 66 имена и ЕГН-та. А наша проверка показа, че имената действително отговарят на ЕГН-тата.

Готови да продадат гласа си са хора от всички възрасти. А трима от тях са на по 18 години. Така купеният вот ще бъде първият им шанс да упражнят своето демократично право.

Убеждаваме Вале да му дадем парите не в събота, а в изборния ден. Срещата ни е рано сутрин.

Ще има ли наказания за продавачите – от Вале, през конкуренцията, до всички посочили имената и ЕГН-тата си, ще следим.

НоваТВ, „Събуди се“

 

 

Интервю с Лъчезар Богданов – икономист, Христо Стоянов – писател, Васил Гюров – музикант /резюме/

Тема: Защо да гласуваме?

Гост: Лъчезар Богданов – икономист, Христо Стоянов – писател, Васил Гюров – музикант

Резюме: „Няма да гласувам. Никой не успя да ме убеди, че трябва да го правя. Медийната кампания беше насочена като за вътрешни избори. Най-страшното е, че ние нямаме политическа класа. Това е интелигенцията, аристокрацията. Това, че някой работи за политическа партия не го прави професионалист”, каза в студиото на „Събуди се” писателят Христо Стоянов.

„Има няколко човека, които в посланията си казаха къде отиват и какво могат да направят. Аз изисквам от държавата, но не искам от нея”, допълни той.

„В Европа се решават много важни неща за живота на българите – като например колко да е дълга краставицата или с какво да я торим. Какви мита да се облагат на турските и македонските домати. Колкото повече хора осмислят, че това, което се реши в Европа след няколко години ще се приложи и наложи на ежедневния живот у нас”, допълни икономистът Лъчезар Богданов.

„Като няма за кого, гласувайте за България. Като не гласуваме помагаме на онези, които са в парламента и в момента, които ние търпим”, заяви музикантът Васил Гюров.

НоваТВ, „Събуди се“

 

 

Интервю с Ани Салич, Ники Дойнов /резюме/

Тема: Какво им разказа България?

Гост: Ани Салич, Ники Дойнов

Резюме: „Пропътувахме 2000 километра – от Видин до Резово. Видяхме, че хората по селата показват голямо недоволство. Навсякъде има надежда за промяна. Те са неориентирани, не знаят какво да поискат, защото не вярват, че ще го получат”, каза в студиото на „Събуди се” водещата на Новините на Нова и предаването „Извън новините” Ани Салич.

„Едва ли ще е изненада да кажем, че огромният проблем в Северозападна България е липсата на каквато и да било възможност за работа. Това е довело до постоянното отливане най-вече на млади хора. Във Видин и района се оказаха 17 000 за няколко години”, допълни водещият на Новините на Нова Ники Дойнов.

НоваТВ, „Събуди се“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре