Сега четете
Евровот: Българите избират 17 евродепутати

Евровот: Българите избират 17 евродепутати

citizen2Изборният ден в България започна нормално. Българските граждани избират в неделя 17 представители в Европейския парламент.

За вота са регистрирани 15 партии, 6 коалиции и трима независими кандидати. За тях могат да гласуват 6 533 828 избиратели.

Част от избирателите в София и област Пазарджик могат да гласуват в 100 секции експеритемнално и машинно.

Избирателните секции в страната са 11 425. Българите зад граница ще могат да упражнят правото си на вот в 168 избирателни секции в 35 държави.

Евроизборите започнаха още в четвъртък, като първи гласуваха във Великобритания и Холандия, ден по-късно – в Ирландия и Чехия, а в събота в – Словакия, Малта и Латвия.

Останалите държави, сред които и България, гласуват в неделя.

Вижте и

Европейците ще изберат 751 депутати в Европейския парламент. Първата учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент ще се състои на 1 юли в Страсбург. По-късно същия месец ще се проведе и втора пленарна сесия, на която се очаква да бъде гласуван новият председател на Европейската комисия.

Мащабът на изборите за Европейски парламент е по-малък единствено в сравнение с изборите в Индия. Европа има 380 милиона регистрирани избиратели, но избирателната активност намалява с всеки изминал вот от 1979 г. насам и този път вероятно ще е под 43 процента, каквато беше тя на миналите избори през 2009 г.

Очаквайте подробности от екипът на Любословие.БГ, акредитиран за изборната нощ в НДК.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре