Сега четете
Спомен за доц. Ангелов…

Спомен за доц. Ангелов…

aagelov_bookНие сме Влади и Андрей издатели на Любословие.бг. На днешната дата, точно преди една година, изгубихме преди всичко скъп учител, човек, приятел  и незабравим преподавател, който никога няма да забравим.

Като студенти на доц. Александър Ангелов, който беше един от най-стойностните и обичани преподаватели в департамент Масови комуникации на Нов български университет.

В професията си следваме гордо, това на което ни научи той, по време на лекциите по Журналистическа етика в университета. Освен с преподавателската дейност и с уникалното чувство за хумор, ние неговите студенти ще го запомним и с публицистиката и поезията му.

Обичаме го и често скърбим за него. Той ни завеща заветът на това, че не е полезно да общуваме с хора „втора употреба“ и че монетата винаги има две страни. Той ни подаде ръка и винаги беше с нас, чрез ценните съвети и всеотдайността.

Благодарение на него се научихме да ценим и пазим традициите, да обичаме aagelov_book2словото, речта и разговорите с ценни хора. Неговите лекции почти не пропускахме, защото всяка беше уникална, различна и паметна. Няма негов студент който да не го помни с добро. Да помним 5-те К-та и рядката възможност с него да поставим началото.  Ние, студентите от програма „Персонифицирана аудиовизуална журналистика“ се „сблъсквахме“ с проблематиката на журналистическата етика едва ли не внезапно, „от упор“.

Преди да влезем в лекция на доц. Ангелов никой не ни беше занимавал с тези въпроси. А ползата от обучение по този предмет е огромна.

Журналистът трябва още в началото на пътя си, още от студентската скамейка, да се увери, че всичко, до което се докосва тази професия има своята етична страна. Всяко действие на журналистиката „произвежда“, в една или друга степен, етична проблематика.

IMG_0064По този начин етиката се откроява много ярко и категорично сред основите на този занаят, чиито съвременни проекции, независимо от технологичните промени и развитие, не могат да се мислят извън рамките на междучовешките, на обществените отношения. Може би наистина беше правилно началото на обучение по този предмет да започне в последния семестър на трети курс, което ще рече след натрупване на опит в обучението. След добиване на достатъчна професионална и социална рутина, когато постулатите на етиката в журналистиката ще се схващат като необходимост, а няма да звучат като лозунги и пожелания без значение за реалността.

„Внезапният „сблъсък“ на студентите с етичната проблематика срещна разбиране и зрял прием благодарение на аурата на доц. Ангелов. За това, разбира се, дял има и всекидневието на медиите у нас, което волно или неволно провокира мислите и емоциите ни в тази посока“, казваше от Сашо до Александър, нашият доц. Ангелов.

Боли, защото преди година, сякаш вчера  се разделяме се с Човека, Твореца, Колегата и Приятеля Александър Ангелов. Роден е на 17 август 1945 г. в София в семейство на интелектуалци.

Разкаваше ни, че в жилите му тече българска, руска, италианска и германска кръв. Той носеше духовността на истинските интелигенти и успяваше да я предаде на тези, които бяха до него.

Благодарение на него опознахме Съюза, а той ръководи СБЖ в трудни години

Знаем, че беше главен редактор в Националния научно-информационен център по култура при Комитета за култура (1977-1979 г.), директор и зам.-генерален директор на Агенцията за авторско право от 1979-а до 1990 г. Колегите му го познаваха като главен секретар на СБЖ от 1990-а до 1994 г. и председател на Съюза (1994-2002). Бил е председател на Агенция „София-прес”.

Едва ли и най-силните думи биха могли да опишат  неговият принос за развитието и укрепването на нашата журналистическа себеосъзнатост и саморегулация. Александър Ангелов беше истински радетел на свободното слово в България и до последния си дъх отстояваше демократичния характер на българските медии.

Благодарим му за неговата непримиримост към злото и грозното в нашия живот и за вярата му в силата на човешкия дух! Почивайте в мир доц. Ангелов, липсвате ни!

IMG_0117„За моят специален студент Андрей“, ми написа той в книгата си „Шепа пепел от Александрийската ми библиотека “ и това беше последната ни среща. Искам да се върна назад, но не мога. Ще продължа заради вас доц. Ангелов! Аз ви помня.

Вижте и
Румен Радев

Тъжен спомен със стих от вас, „Шепа пепел от Александрийската ми библиотека „, Вие винаги познавахте бъдещето:

„Шепа пепел от Александрийската ми библиотека “

Съзерцавам последната фаза от живота си. Не поради преклонна старост. А главно поради болест, за която се твърди, че хем се лекува, хем едва ли…

Като наблюдавам тази си последна фаза, без да я определям колко ще трае, защото просто не знам, изповядвам, че онова, което ме интересува днес е равносметката.

Преди да се разболея ме интересуваше, образно казано, огъня в камината. Днес с клечка ровичкам в пепелта, която се утаява след изгарянето на огъня за да диря макар и малка останала ценност. Защото след всеки остава по нещо.

И е жалко, ако не успееш да оцениш, да класифицираш пепелта след себе си. Пепелта е сметта, която създаваме със и след себе си, а и безценните по строгата си индивидуалност творчески проблясъци. Те дори да нямат вселенска стойност, национален или регионален смисъл, могат да послужат за семейната хроника. А може и за непредвидими отсега цели и сметки на непознати за мен близки и далечни наследници. Затова и кръщавам скромната си книжка стихове „Шепа пепел от Александрийската ми библиотека “.

IMG_0106

Поклон, дълбок поклон пред светлата ти памет учителю!!!

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре