Сега четете
Цензурата в китайските медии се затяга

Цензурата в китайските медии се затяга

BI-img-ChinaPanelEvent2-BlogЖурналистическите разследвания ще могат да бъдат публикувани само след предварително одобрение.

Всички знаят, че ситуацията за китайските репортери не е никак лека. 32-ма от тях са в затвора, сочат данни на Комитета за защита на журналистите.

Обикновено журналистите в азиатската страна биват арестувани за публикуването на материали, създадени след разследвания. Сега, благодарение на новите правила на основния медиен регулатор, правителството може да възпрепятства публикуването на такива материали.

Правилото предполага, че „на журналистите и техните новинарски организации им е забранено да показват критични репортажи, без те да са одобрени предварително“, пише Quartz. В текста обаче няма опит за дефиниране на понятието „критични репортажи“.

На журналистите, които нарушат правилото, ще им бъдат отнети „прес картите“, които всъщност представляват лицензи за работа. Правенето на интервюта или разследвания без подобен документ е незаконно, макар че гражданската журналистика в интернет прави този закон по-труден за налагане.

Новите правила забраняват и множество други журналистически дейности. Репортерите не могат да пишат извън полето, което им е дадено за изява. Ако не се придържат към това правило, представители на медиите могат да се сблъскат с редица санкции.

Освен че ограничават критиката, новите мерки са насочени срещу „черния пиар“ и журналистите, които изнудват източниците си за пари. Подобни престъпления могат да доведат до задържането на журналисти и техните редактори, пише държавната информационна агенция Синхуа.

Вижте и

Правителството се бори с „фалшивите журналисти“, както то ги нарича в скорошно съобщение, посочвайки, че общо 14 000 прес карти са били отнети до момента.

От своя страна, заинтересованите страни отдавна плащат на фирми, за да получат позитивно отразяване в новинарските портали, дават пари за премахването на негативни материали или такива, свързани с техни бизнес конкуренти

По материал на ИнвесторБГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре