Сега четете
Преглед на печата 03.08.2015г.

Преглед на печата 03.08.2015г.

Преглед на печатаНапрежението около цените на електроенергията е сред водещите теми на вестниците днес. Нов, по-мощен национален протест през септември готвят четирите работодателски организации и двата синдиката, съобщава „Стандарт“. Те са недоволни от последното решение на КЕВР да вдигне почти двойно таксата „Задължения към обществото“, която оскъпява тока за бизнеса между 13,5 и 17,5% от 1 август. Социалните партньори призовават КЕВР да преразгледа това свое решение, така че българските фирми да не плащат най-скъпата добавка в ЕС.

И поискаха отново оставката на шефа на комисията Иван Иванов. От Народното събрание пък работодатели и синдикати очакват още в първите работни дни след лятната ваканция да наложи мораториум за присъединяване на производители на ток от ВЕИ, които продават на преференциални цени. Именно задължителното изкупуване на скъпата зелена енергия, както и другите преференциални производители на ток като американските централи, когенерациите, заводските ТЕЦ-ове са причина за скока на таксата „Задължения към обществото“. Социалните партньори настояват главният прокурор да се самосезира по доклада на временната анкетна комисия за енергетиката и да разследва сигналите за злоупотреби и незаконни присъединявания. Те ще подадат сигнал и до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании.

Поскъпването на тока за индустриалните предприятия предизвика конфликт между премиера Бойко Борисов и работодателските организации. Повод за задочната караница станаха предупрежденията на бизнеса, че скъпият ток ще повиши цените в магазините, ще предизвика съкращения, задържане и дори намаление на заплатите, пише и „Труд“. Премиерът заяви, че в момента в бизнеса от оперативните програми „влизат милиарди левове“ и призова предприемачите да „устискат 2-3 години, докато нещата в енергетиката се нормализират.

Поредните трусове в управляващата коалиция също са сред темите на днешните вестници. Няма опасност от разпадане на управляващото мнозинство и коалицията е стабилна. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от вестник „Сега“ по повод намека на Радан Кънев за възможно преформулиране на управленската коалиция. „Носещите части на управленската коалиция са преживели трусове – като Българската народна банка, като Конституцията, като изборът на омбудсман, съдебната реформа и антикорупционния закон. Нека обаче да не смятаме, че тази сеизмичност може да събори цялата конструкция“, коментира Вестник “24 часа“ е с водеща социална тема днес. Пенсиите на жените ще се увеличат повече от мъжките с вдигането на възрастта за пенсия до 65 г. и за двата пола, съобщи шефът на НОИ Бисер Петков.

Вижте и

В момента жените получават с 30% по-ниски пенсии от мъжете, при възраст 65 г. разликата ще е 15%. Причината е, че при мъжете увеличението на възрастта е с 14 месеца, докато за жените е 4 г. и 2 месеца. Интервю с управителя на НОИ Бисер Петков за размера на пенсиите четете днес във вестник „24 часа“.

Предприемчиви руснаци намериха начин да спечелят от българските си имоти по морето, като започнаха да ги отдават под наем на свои сънародници, пише „Монитор“. Стройната организация е създадена още в Русия, във форуми и социални мрежи се сключват сделките между притежателя на имота и бъдещите гости. Парите се дават срещу ключ от жилището. Бизнесът със собствени жилища по нашето Черноморие върви с пълна сила в момента, собствениците привличат клиенти с мотото „по-евтини от хотелите, по-сигурни от туроператорите”. Проверка на „Монитор” показа, че апартамент от 124 кв.м се предлага за 1200 евро месечно.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре