Сега четете
Изложба посветена на Велчовата завера подреди Регионалния исторически музей във В. Търново

Изложба посветена на Велчовата завера подреди Регионалния исторически музей във В. Търново

Търновското въстание от 1835 година представя в мобилна изложба „Велчовата завера и историческата памет” Регионален исторически музей – Велико Търново, съобщават от Регионалния исторически музей. Тя е експонирана в пространството пред Факултета по Изобразително изкуство по повод 180 години от събитието, поставило началото на организирано революционно движение, и 80 години от откриването на паметниците „Велчова завера” и „Майка България”.

Чрез снимки, биографични данни и карти изложбата показва участници и водачите ня революционното съзаклятие Велчо Атанасов и капитан Георги Мамарчев и местата за подготовка в Плаковския и Преображенския манастир. В експозицията могат да се видят проектите на паметници за Велчовата завера и Войните за национално обединение и материали, отразяващи отбелязването на годишнините след Освобождението.

Куратори на изложбата са д-р Светла Атанасова, Димитър Харбалиев и Тодорка Недева. Подготовката на бунтовната завера, останала в историята с името на един от ръководителите Велчо Атанасов, започва непосредствено след приключилата руско-турска война от 1828-1829 г. В българските земи се изграждат два бунтовнически центъра. В Силистра е замислено и подготвено въстание от кап. Георги Мамарчев и Васил х. Вълков.

В Търново начело на съзаклятниците застава Велчо Атанасов – Джамджията. От бунтовното движение са обхванати и околните на Търново селища Трявна, Габрово, Дряново и Горна Оряховица, а в Елена подготовката се ръководи от х. Йордан Кръстев – Брадата. Средище на бунтовниците е Плаковският манастир. В разгара на приготовленията, участниците в заверата са предадени на турските власти от еленския чорбаджия х. Йордан Кисьов.

Вижте и

Ръководителите са заловени в Търново, в Плаковския манастир и в Елена. Част от тях: Велчо Атанасов, х. Йордан Брадата, Димитър Радев, Иванаки Йонков, Георги Станчев, Никола Гайтанджията и други са обесени ( 5/ 17 април 1835 г.). Като руски поданик Капитан Георги Мамарчев е отведен в Цариград и след височайшата заповед е изпратен на заточение в Мала Азия в Иконион.foto 4052

foto 4051
Снимки: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре